Formula 1

[F1][bsummary]

Fotbal Intern

[Fotbal Intern][bsummary]

Filme online

[Film][bsummary]

Jocuri/Games

[Jocuri][bigposts]

Seriale

[Seriale Noi][bsummary]

Turul Frantei 2019

[ciclism][bsummary]

Seriale Terminate

[Seriale terminate][twocolumns]

Cupa Mondiala 2018 Rusia - (partea 1)Moscova

Moscova

( Inima si Sufletul Rusiei )

Astazi o vorbim putin despre Moscova, capitala Rusiei, unul dintre orasele care vor gazdui Campionatul Mondial de Fotbal 2018.

Cine nu a auzit de Moscova?

Asa este, cu totii am auzit de Moscova si in principiu avem deja in minte imaginea acestui oras:
Comunismul, Lenin, Putin, vodka, FSB-ul  alaturi de femeile frumoase sunt in mare parte imaginea noastra despre Moscova.
Ca sa vorbim si despre fotbal, pentru ca asta este in principiu scopul calatoriei noastre in capitala Rusiei, sa mentionam spusele amicului Valah :

"- De la Moscova a fost adusa de catre Stalin si Pantiusa Bodnarenko clona lui  Dinamo Moscova, echipa securitatii si militiei : Dinamo Bucuresti."

Fondata de Iuri Dolgoruki in anul 1147, Moscova este capitala Federatiei Ruse si numara peste 11 milioane de locuitori.
Orasul este strabatut de raul Moscova, avand 49 de poduri ce leaga partile separate de rau.
Dar hai sa vizitam putin Moscova si sa-i descoperim frumusetile care, dupa cum o sa vedeti, nu sunt putine.

1. RED SQUARE





 Piata Rosie este inima si sufletul Rusiei.

Denumit initial Piata Sfintei Treimi, acest loc a fost rebotezat, odata cu vopsirea in culoarea rosie a gardului Kremlinului, in secolul al XVII-lea.
Piata Rosie are anual un rol foarte important in afirmarea identitatii nationale a tarii ce uneste Asia si Europa. Anual, aici are loc parada de 9 mai,
 care comemoreaza efortul depus de Armata Rosie in Cel de Al Doilea Razboi Mondial.
De-a lungul istoriei insa, obiectivul a mai fost folosit atat ca piata alimentara, loc de executii publice, cat si pentru organizarea a diferite procesiuni religioase.
Astazi, pe timp de iarna, piata adaposteste un patinoar urias.

Fara indoiala, principala atractie turistica din Piata Rosie este Catedrala Sf. Vasile, coniderata cea mai frumoasa cladire din oras. Aceasta a fost ridicata din ordinul lui Ivan cel Groaznic, pentru a marca alipirea regiunii Kazan in 1552. Frumusetea acestui edificiu este meritul arhitectului Ivan Barma, al carui destin nu a fost deloc unul bland. Dupa finalizarea catedralei, artistul cunoscut si sub numele de Postnik a fost orbit, pentru ca niciodata sa nu mai creeze ceva la fel de impresionant.


Tot in Piata Rosie avem si Mausoleul lui Lenin.



Pentru cei pasionati de istoria Rusiei, acesta este unul dintre cele mai bune obiective turistice.
Construit de arhitectul Aleksey Shchusev, la initiativa municipalitatii din Moscova, edificiul straniu adaposteste mumia dictatorului soviectic decedat in 1924.
Grandoarea conferita de granitul si marmura rosie iti indica faptul ca te afli intr-un loc ce abunda de solemnitate si semnificatie.
Trupul dictatorului care a initiat revolutia bolsevica si l-a detronat pe Tarul Nicolae al II-lea a fost imbalsamat pentru a putea fi expus.

2. KREMLIN  

Oare ce ar fi Moscova fara Kremlin, renumita resedinta a presedintelui rus? 
Aceasta cetate veche, incarcata de traditie si prestigiu, a fost resedinta a generatii intregi de presedinti rusi si este inclusa de ani buni in portofoliul mondial Unesco. 
Doua treimi din suprafata de 27 de hectare ale Kremlinului sunt inchise accesului public, dar asta nu inseamna ca segmentul destinat turistilor duce lipsa de obiective. 
Dimpotriva, vei gasi aici o colectie impresionanta de palate, catedrale, muzee, turnuri cu ceas si piatete publice.  



Initial, cetatea a fost inconjurata de un rand de ziduri de lemn, ridicate in anul 1156. Zidurile de caramida de peste doi kilometri lungime, cu o grosime ce variaza intre 3,5 si 6,5 metri, si cu o inaltime de 19 metri au fost construite la inceputul secolului 16. Acestea au fost proiectate de arhitecti italieni Aristotel Fioravanti si Anton Friazin. Cel de-al doilea a construit, de asemenea, Turnul Tainitskaya, care incorporeaza un pasaj secret catre raul Moscova. Sub turn, se afla o fantana ce garanta refugiatilor acces la apa in conditii de izolare totala. Acesta este doar unul dintre miile de secrete ascunse de misteriosul si fascinantul Kremlin. Tainitskaya este singurul dintre cele 19 turnuri ale cetatii care este orientat catre Piata Rosie, fapt ce, alaturi de poarta de acces pe care o adaposteste, il face sa fie considerat turnul principal. Celebrul "Kuranty", care marcheaza de fiecare data trecerea in Noul An face parte din acest turn.

Centrul cetatii este dominat de Piata Sobornaya sau Piata Catedralei, cum mai este cunoscuta. Aceasta este vegheata, la randul ei, de lacasurile de cult Catedrala Buna Vestire, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Catedrala Arhanghelului Mihail, Biserica celor Doisprezece Apostoli si Biserica Depunerii Robei. Timp de secole, imaginea cupolelor aurite ale acestor biserici a facut inconjurul lumii, contribuind la celebritatea acestui loc atat ca centru de putere, cat si ca obiectiv istoric.

Cea mai veche cladire din Kremlin este Palatul Fatetelor, construit la initiativa lui Ivan al III-lea, in anul 1485. Treptele rosii ale acestui edificiu sunt parcurse prin traditie de presedintii Rusiei, in drumul lor catre locul in care tin discursuri sau intampina ambasadorii altor state. Piata centrala din Kremlin este, de asemenea, locul in care se tin principalele parade si procesiuni religioase. Al doilea palat ca vechime este Terem, prima casa a familiei regale.

Marele Palat al Kremlinului, insa, este cea mai importanta dintre resedintele regale, fiind construit in 1838 de catre Nicolas I, la un cost fabulos pentru acele timpuri: 11 milioane de ruble. Aspectul costisitor al acestui edificiu a iesit la iveala din nou in 1990, cand renoavarea cladirii a necesitat nu mai putin de un miliard de dolari. Suma a acoperit restaurarea camerelor imperiale, a salilor de receptie si a impresionantei scari din marmura rosie.

Un alt punct de reper important pentru Kremlin este turnul cu clopot Ivan cel Mare. Aceasta structura de 81 de metri a fost construita in anul 1600, pentru a marca centrul de atunci al orasului, iar pana in 1917 a fost cea mai inalta cladire din tara, orice alta incercare de a o detrona de la acest titlu fiind interzisa. Cele 21 de clopote cheama credinciosii la slujba sau dau de veste locuitorilor orasului in vreme de razboi.

Kremlinul nu duce lipsa de exponate mai putin obisnuite, care ilustreaza grandomania tipica unui imperiu mereu in cautarea de noi granite. Clopotul Tarului, este cel mai mare din lume si impresioneaza de la prima privire. Cu ale sale 202 tone, nu a reusit niciodata sa fie ridicat de la sol. Tunul Tarului este si el o piesa atipica, fiind printre cele mai vechi dispozitive de acest fel. Cu cinci metri lungime si o greutate de peste 39 de tone, cu siguranta ar fi fost un aliat de nadejde in luptele de cucerire duse de Rusia de-a lungul timpului.

3. BOLSHOI THEATRE   


Teatrul Bolshoi

Unul dintre putinele obiective turistice moscovite care nu poarta amprenta sovietica este Teatrul Bolshoi, un adevarat centru reprezentativ al culturii ruse. Construit in anul 1776 sub comanda arhitectului italian Alberto Camillo Cavos, teatrul se remarca prin stilul arhitecural armonios, de inspiratie romana, ce il transforma intr-o comoara clasica in peisajul capitalei rusesti. Anul 1805 a adus un incendiu care a distrus partial cladirea, urmat de un altul in 1853. Sub regimul sovietic, teatrul Bolshoi a atras o parte insemnata a artistilor nationali rusi, iar pe scena sa au fost interpretate cu succes lucrari foarte importante ale compozitorilor care s-au afirmat in secolul XX.

Astazi, teatrul atrage mii de studenti rusi si cel putin la fel de multi turisti veniti din toate colturile lumii. Odata cu modernizarea de care a beneficiat intre 2005 si 2011, teatrului i-au fost redate frumusetea si acustica initiale, iar spectacole de balet precum Cenusareasa si Epoca de Aur, sau opere ca Razboi si Pace atrag premii internationale la palmaresu institutiei. Artistii de la Bolshoi se remarca si la nivel mondial, prin care duc mai departe faima culturii ruse au efectuat cu succes peste tot in lume.



4. GORKY PARK 



Parcul Gorky

Parcul Gorky a fost deschis in anul 1928, se intine pe 109 hectare, iar numele sau este un omagiu adus unuia dintre scriitorii de baza pentru consolidarea regimului comunist in Rusia, Maxim Gorky. Fiind primul parc de asemenea dimensiuni inaugurat in Uniunea Sovietica, acest loc pune la dispozitie atat localnicilor cat si turistilor locuri de joaca, stadioane de sport, sali de expozitie si atractii pentru copii. In timpul iernii, aici se organizeaza un urias patinoar in aer liber, targuri de Craciun si concerte de colinde. Avand in vedere succesul acestor evenimente in randul populatiei, tot Parcul Gorki este locul unde Pastele este sarbatorit cu spectacole si evenimente tematice si expozitii de profil.

5. MOSCOW METRO 


Metroul din capitala Rusiei este de-a dreptul specatculos. Mai exact, reteaua inaugurata in 1935 care se intinde pe 325 de kilometri surprinde prin soliditate si totodata prin frumusetea statiilor.

Vei astepta metroul in spatii ample, cu tavane inalte, candelabre solemne, ornamente de aur, porti arcuite, si mozaicuri care glorifica trecutul tarii. Exista chiar si trenuri tematice, cum ar fi cel rosu, care marcheaza victoria din Al Doilea razboi Mondial sau trenul biblioteca, inscriptionat cu citate celebre. 

Aproape fiecare statie este un exemplu al stilului monumental tipic sovietic, iar din fiecare vei ramane cu o amintire speciala. Plafonul de mozaic din Mayakovskaya, stalpi de iluminat din Kropotkinskayal  sau sculpturile expresive din incinta Ploschad Revoluzii. Marmura folosita pentru a decora aproximativ o jumatate din toate statiile de metrou a fost adusa tocmai din locuri indepartate precum Muntii Ural, Altai sau Caucaz, precum si din Asia Centrala.

Mai mult, marmura neagra din Armenia si Georgia decoreaza peretii unor statii de metrou ca Byelorusskaya, Elektrozavodskaya, in timp ce marmura rosie infrumuseteaza statia Krasnye Vorota. Cea mai adanca statie de metrou este Park Pobedy, care se afla la 84 de metri sub pamant, si la care accesul se face cu ajutorul unei scari rulante cu lungimea de 126 de metri. Metroul deserveste aproximativ sapte milioane de localnici si turisti in fiecare zi.

6. CATEDRALA IISUS MANTUITORUL 



Unul dintre cele mai celebre lacasuri de cult ale Rusiei poate fi gasit pe malul de nord al raului Moscova. Turla Catedralei Iisus Mantuitorul se ridica la 103 metri deasupra solului, transformand acest lacas de cult in cea mai inalta constructie ortodoxa din lume. Cu albul ei imaculat si cupolele aurite, aceasta catedrala este atat un simbol religios, cat si un obiectiv turistic de importanta majora. Un secret aparte al cladirii este acela al disparitiei si reaparitiei acesteia in acelasi loc. Nu este vorba de nimic mistic, ci de vointa moscovitilor de a vedea din nou in picioare catedrala care a fost daramata de puterea sovietica in anul 1931.

Istoria cladirii incepe in 1812, cu vointa declarata a Tarului Alexandru I de a marca victoria rasunatoare in fata lui Napoleon Bonaparte. Constructia insa, nu a demarat decat in 1839, dupa ce tarul Nicolae I a schimbat atat proiectul, cat si amplasamentul initial, mutand catedrala mai aproape de Kremlin. Devenita deja un simbol major al Moscovei, catedrala a intrat in atentia dictatorului Iosif Stalin, care a ordonat demolarea ei. Pe locul lacasului de cult avea sa se construiasca Palatul Sovietelor, un monument demn de megalomania sovietica. Edificiul care ar fi trebuit sa aiba 495 de metri inaltime si statuia lui Lenin in varf a fost doar o utopie ce nu s-a materializat niciodata. In schimb, o piscina cu diametrul de 129 de metri a fost amplasata aici pana ce vointa populara a readus vechea catedrala pe malul raului Moscova. Mai exact, peste un milion de localnici au donat bani pentru reconstructia cladirii, care a fost reconstruita de la zero intre 1995 si 2000. Unul dintre primele evenimente petrecute aici a fost canonizarea  Tarului Nicolae al II-lea si a familiei sale, asasinati odata cu instaurarea dictaturii sovietice.

Sunt multe locuri minunate si multe de spus despre capitala Rusiei .
Atasez o galerie cu alte obiective turistice ale acestui minunat oras si cu promisiunea ca voi reveni la subiect cu o alta ocazie.
Sa nu uitam totusi pentru ce suntem aici si sa ne ocupam putin si de partea care ne intereseaza, Campionatul Mondial de Fotbal 2018.


Moscova are doua stadioane care vor gazdui meciurile de la Campionatul Mondial.

"LUZHNIKI STADIUM"     si    "OTKRITIE ARENA STADIUM"


LUZHNIKI STADIUM


Inaugurat in 1956, stadionul Luzhniki a fost construit in numai 450 de zile si de la inaugurare a devenit principalul stadion al Rusiei. A fost in centrul atentiei la Jocurile Olimpice de vara din 1980, cand avea o capacitate de peste 100.000 de locuri. De la inaugurare, stadionul a trecut prin trei reconstructii. Prima oara in 1996, cand s-au adaugat acoperisul si scaunele, ceea ce a facut ca si capacitatea sa se diminueze semnificativ. Apoi intre 2001 si 2004. Ultima reconstructie a fost cea pentru actuala editie a Cupei Mondiala. Arena a fost pusa la pamant in 2013, iar constructia noii arene de 81.000 de locuri a durat patru ani. 350 de milioane de euro a costat noul stadion.

Pe scurt:
Inaugurat: 1956
Reconstructii: 1996-1997, 2001-2004, 2013-2017
Cost de constructie: 350 milioane de euro (2013-2017)
Capacitate: 81.000 locuri
Echipa: nationala Rusiei



OTKRITIE ARENA STADIUM ( Spartak Stadium)



Ceremonia de incepere a constructiei a avut loc in 2007, dar lucrarile au fost amanate mai multi ani. In 2010, cand arena ar fi trebuit data in folosinta, a inceput si contructia. Lucrarile s-au finalizat patru ani mai tarziu si a stadionul a fost inaugurat la un meci pe care Spartak Moscova l-a disputat in Europa League. Initial, acest stadion ar fi trebuit sa gazduiasca meciul de deschidere al turneului final, insa faptul ca cealalta arena a Moscovei are de aproape doua ori mai multe locuri, s-a optat pentru Luzhniki. Spartak Stadium a fost insa un punct principal la Cupa Confederatiilor: a gazduit trei meciuri din faza grupelor si finala mica.

Prezentare
Inaugurat: 2014
Cost de constructie: 362 milioane de euro
Capacitate: 45.360 locuri
Echipa: Spartak Moscova


Meciurile din cadrul Campionatului Mondial care se vor disputa pe cele doua arene din capitala Rusiei :

"Luzhniki stadium"

14 iunie: Rusia – Arabia Saudita
17 iunie: Germania – Mexic
20 iunie: Portugalia – Maroc
26 iunie: Danemarca – Franta
1 iulie: Optime de finala
11 iulie: Semifinala
15 iulie: Finala

"Spartak Stadium"


16 iunie: Argentina – Islanda
19 iunie: Polonia – Senegal
23 iunie: Belgia – Tunisia
27 iunie: Serbia – Brazilia
3 iulie: Optime de finala




(va urma)
×