Formula 1

[F1][bsummary]

Fotbal Intern

[Fotbal Intern][bsummary]

Filme online

[Film][bsummary]

Jocuri/Games

[Jocuri][bigposts]

Seriale

[Seriale Noi][bsummary]

Turul Frantei 2019

[ciclism][bsummary]

Seriale Terminate

[Seriale terminate][twocolumns]

Turul Frantei: Etapa 19


Lourdes - Laruns


Etapa cu numarul 19 masoara 200,5 km si se desfasoara pe ruta:  Lourdes - Laruns.
Christian Prudhomme spune: " Nu exista miracole in ciclism, dar aceasta etapa este ultima care poate modifica decisiv clasamentul general.
O etapa de munte cu o serie extraordinara de catarari - Aspin, Tourmalet, Bordères, Soulor, Aubisque - iata dragii mei etapa care poate decide destinul Tricoul Galben.




Etapa incepe in Lourdes.




Lourdes, cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume, este o mică localitate din departamentul Hautes-Pyrénées, regiunea Midi- Pyrénées din sudul Franţei, cunoscută în lumea întreagă pentru apariţiile Fecioarei Maria şi pentru vindecările miraculoase.



Punctul de atractie il reprezinta grota unde se spune că, în februarie 1858, Fecioara Maria i-ar fi apărut de 18 ori inocentei Bernadette Soubirous.



De aici, plutonul pleaca spre est si in scurt timp avem prima catarare a zilei, una de categoria a patra ce masoara 1,8km cu o panta medie de 7,2%.
Urmeaza statiunea balneara Bagneres-de-Bigorre.

Bagneres-de-Bigorre spre Arreau




Prima parte a traseului pare cumva de incalzire, un inceput relativ usor care sa pregateasca ciclistii pentru catararile cu adevarat importante ale zilei.
Din Bagneres-de-Bigorre mergem catre Capvern. Între Capvern-les-Bains și Capvern se află a doua catarare de categoria a patra - Côte de Capvern-les-Bains:cu o lungime de 3,4 km avand o panta medie de 5,1%.



Din Capvern plutonul se indreapta spre Sud si mergem prin Vallée d'Aure, incadrata intre raurile:
Neste d'Aure si Canal de Neste catre localitatea Sarrancolin.

La Sarrancolin avem sprintul intermediar al zilei dupa care ajungem in Arreau, localitatea care marcheaza inceputul catararii de Categoria 1, Col d'Aspin.




Col d'Aspin și Col du Tourmalet




Col d'Aspin este o catarare cu o lungime de 12km, cu o panta medie de 6,5% destul de uniforma pe toata durata catararii. Mult mai umana si mai usoara decat catararea cu care se invecineaza, Torumalet.
Rutierii pleaca de la o altitudine de 705m in Arreau si ajung la finalul acestei catarari la 1.490m.




Dupa catarare, urmeaza coborarea catre Lac de Payolle.



Se coboara pana la Sainte-Marie-de-Campan unde începe urcarea Col du Tourmalet.



De mentionat ca in Sainte-Marie-de-Campan este o statuie a lui Eugène Christophe.
Iata si o mica poveste despre Eugène Christophe,o poveste care prezinta esenta Turului Frantei.



Fondatorul acestei mari competiții este Henri Desgrange. În 1903, Henri s-a gândit să contopească o competiție pentru cicliști individualiști, iar ambiția sa era să aibă cea mai dură cursă din lume, încât la final să fie doar un singur rutier care trece linia de final.

Primele ediții ale Turului Franței au fost deschise oricărui tip de ciclist, iar echipele aveau la start rutieri ce dețineau companii de biciclete. Până în 1922 au existat două categorii de rutieri: sponsorizați și nesponsorizați. Un an mai târziu, în 1923, au fost primiți și un grup de amatori, iar turul devenea mai degrabă o competiție a turiștilor.

Așa numiții rutieri-turiști au avut de trecut obstacole grele pentru a terminat Turul Franței. Organizatorii nu asigurau securitatea, iar ei trebuiau să găsească un hotel, să se spele cu apă rece, să repare bicicleta și să spele hainele pentru următoarea etapă. Viața pe șosea a fost cruntă, iar la ediția din 1928, doar 11 din 121 de participanți au ajuns la Paris.

Desgrage era un tradiționalist din fire și le cerea participanților (până în 1930) să-și repare bicicletele și să folosească aceeași bicicletă de la început și până la final. Un exemplu concludent este episodul cu Eugene Christophe, în 1913, atunci când și-a rupt coarnele de la ghidon ( furca ) pe o coborâre de pe Col du Tourmalet. A fost nevoie să rezolve singur problema la un fierar. 



Col du Tourmalet.




Catararea incepe de la o altitudine de 860 de m si ajunge in varf la o altitudine de 2.115m.
O catarare de categorie superioara care are o lungime de 17 km cu o panta medie de 7.3%.
Trebuie sa precizam ca Tourmalet a fost de 85 de ori pe traseul Turului Frantei.



La finalul catararii pe Col du Tourmalet, există un memorial al lui Jacques Goddet, director al Tour de France din 1936 până în 1987. Primul rutier care ajunge in vârf câștigă premiul Souvenir Jacques Goddet. Există, de asemenea, o statuetă de argint a unei persoane pe bicicletă, numită le Géant du Tourmalet. Ar putea sa-l reprezinte pe Octave Lapize, primul ciclist care a ajuns în vârful Col du Tourmalet în Tour de France editia 1910.




Dupa fiecare catarare, urmeaza si o coborare.
De pe Col du Tourmalet, coborârea începe prin Super-Barèges, o stațiune de schi legată de La Mongie. Urmeaza Barèges și Luz-Saint-Sauveur (741 m) apoi coborarea se mai domoleste si ajungem curand in Argelès-Gazost.


Col des Bordères, Col du Soulor, and Col d'Aubisque




Dupa Argelès-Gazost urmeaza Col des Bordères, o catarare cu o lungime de 8.6km si cu o panta medie de 5.8%. Cea mai grea portiune vine chiar inainte de finalul catararii. Dupa Col des Bordères urmeaza o scurta coborare pana in Arrens-Marsous, în Val d'Azun.



Urmeaza Col du Soulor, o catarare uniforma si relativ usoara care ajunge la 1.474 de m.



Dupa 2km de coborare, urmeaza catararea de categorie speciala Col d'Aubisque( 1.709m), locul unde ne putem astepta la un atac din partea celui care isi doreste cel mai mult Tricoul Galben.



Finalul de etapa din Laruns

Finalul de etapa este in coborare, una de 19.5km si care trece prin stațiunea de schi Gourette, apoi prin Eaux-Bonnes, înainte de a termina in Laruns.


Turul e aproape de final, NU RATATI ETAPA DE AZI !