Formula 1

[F1][bsummary]

Fotbal Intern

[Fotbal Intern][bsummary]

Filme online

[Film][bsummary]

Jocuri/Games

[Jocuri][bigposts]

Seriale

[Seriale Noi][bsummary]

Turul Frantei 2019

[ciclism][bsummary]

Seriale Terminate

[Seriale terminate][twocolumns]

Rapid Wien - FCSB ( avancronica )


Daca e joi, atunci ne indreptam atentia catre Uefa Europa League si mergem impreuna la Viena, acolo unde FCSB intalneste echipa Rapid Viena in mansa tur al play-off-ului UEL.
Meciul incepe la ora 21:30 si poate fi vizionat pe ProTV Si ProTV HD.


Viena - Orasul romantic al muzicii, valsului si culturii




Viena anilor 1880’. Pe stăzile pavate și iluminate cu lămpi mari, trec braț la braț oameni eleganți ce se plimbă printre trăsurile trase de cai. Era perioada de apogeu a capitalei unui Imperiu ce domina Europa la acea vreme. Anul 2018: oamenii se plimbă seara pe Ringstrasse, printre aceleași clădiri istorice din epoca barocului înconjurate de zeci de cafenele. Dintre toate însă, cel mai bine pare că s-a păstrat acea mândrie imperială a vienezilor de a ține întodeauna capul sus. Au și de ce să fie mândri de altfel, Viena fiind un oraș aflat în toate topurile cu „the most livable cities in the world”.

Fiind vreme de secole unul dintre cele mai importante orașe ale Europei și mai ales poarta de trecere între vestul creștin și estul controlat de otomani, Viena a atras întotdeauna bogații cu pretenții ai continentului, plus o mulțime de artiști, oameni de știință sau muzicanți de seamă. Între atâta lux și putere, eleganța și-a făcut ușor loc, orașul fiind numit capitala balurilor. Peste 200 de astfel de evenimente sunt și astăzi organizate aici, totul culminând cu Concertul de anul nou al Filarmonicii din Viena, un spectacol la care șansele de a prinde un bilet se joacă precum la loto.

Un oraș ce de-a lungul timpului i-a atras la porțile sale pe Mozart, Beethoven, Strauss sau Schubert își merită pe deplin supranumele de “capitala muzicii în lume”. Viena este locul ce și astăzi dă tonul muzicii clasice în lume, iar școlile de muzică de aici păstrează vie tradiția, atrăgând cei mai talentați muzicieni ai lumii.


Atractiile unui oras imperial:


Palatul Schonbrunn



Aceasta bijuterie in stil Rococo este fosta resedinta imperiala de vara. Complexul cuprinde parcul cu minunatele sale fantani, Marele Labirint, din arbusti si garduri vii, dar si cea mai veche gradina zoologica din lume. Din cele 1441 de incaperi ale palatului, poti vizita doar 40, printre care dormitorul lui Francisc Josif, camera in care a murit la varsta de 86 de ani, Galeria Mare, o incapere lunga de 43 de metri si lata de 10 metri, unde se desfasurau balurile, mesele festive sau evenimentele de la curte, dar si camera Napoleon, numita astfel pentru ca a fost domitorul celebrului imparat francez in anii 1805 si 1809.




Stephansdom (Catedrala Sf. Stefan)



Impunatoarea catedrala Stephansdom domina peisajul acestui oras romantic fiind, totodata, si centrul vietii religioase. Interiorul catedralei este decorat cu sculpturi, arcade si picturi si contine cateva capele. Cladirea cuprinde si criptele subterane in care se gasesc 15 morminte, in mijlocul carora se afla sarcofagul arhiducelui Rudolf al IV-lea.




Palatul Hofburg




Evolutia acestui complex este fascinanta, transformandu-se treptat dintr-o fortareata medievala intr-o cladire impresionanta, care numara 2600 de camere si 18 aripi. In interiorul palatului poti vizita Muzeul Sisi, Apartamentele Imperiale si Colectia de Argint. In muzeu vei descoperi cateva obiecte care au apartinut imparatesei, diferite poze si articole decupate din ziarele vremii si o copie a superbei rochii purtate la incoronare. Apartamentele Imperiale includ apartamentele lui Francisc Josif si ale Elisabetei, si Apartamentele Alexander, in care se desfasurau receptiile si cinele gazduite de imparateasa.


Belvedere




Acest complex cultural include doua cladiri, Belvedere Superior si Inferior, Oranjeria, grajdurile si gradinile palatului. Constructia palatului Belvedere Inferior, fosta resedinta a printului Eugen, care a fost incheiata in 1716, cuprinde si Orangeria, si gazduieste expozitiile temporare. Cladirea, care acum este cunoscuta sub numele de Belvedere Superior, a fost construita in 1723 si include remarcabile colectii de arta, variand de la Arta Medievala pana la arta contemporana.




Kunsthistorisches Museum



Chiar daca nu este la fel de faimos ca muzeul Luvru, cateva ore petrecute in Kunsthistorisches Museum te vor convinge ca acest loc merita sa fie inclus pe lista celor mai bune muzee. Complexele colectii puse la dispozitia turistilor surprind prin opulenta, valoare si rafinament. De la statui egiptene la relicve grecesti si romane, de la colectia de scultura si arte decorative, reunita sub numele Kunstkammer, pana la impresionantele tablouri semnate de Rubens, Van Dyck, Bruegel, Rafael, Caravaggio sau Nicolas Poussin, acest muzeu are toate elementele necesare ca sa te impresioneze.



Rathauspark



Parcul din fata primariei este locul unde te poti relaxa dupa o zi de cumparaturi sau de explorat obiective turistice. Arborii centenari si verdele imbietor al ierbii completeaza farmecul acestui parc minunat, care gazduieste si targul anual de Craciun si diferitele festivaluri de film si muzica.




Pestsaule sau statuia ciumei – monument baroc inchinat Sfintei Treimi si celor peste 100.000 de decedati;



Parlamentul in stil clasic grecesc:




Wiener Staatsoper sau Opera de Stat, denumita initial Wiener Hofoper in perioada Imperiului Austroungar, reprezinta una dintre cele mai renumite opere din lume a carui istorie dateaza de la mijlocul sec 19.


A fost construita in 1869 de catre arhitectii August von Sicardsburg si Eduard van der Null in stil Neo renascentist. Istoria acestei cladiri ascunde o poveste tragica. Se spune ca acesta are o fundatie adanca, fapt care creeaza impresia ca as parea “scufundata”, parere sustinuta nu numai de catre vienezii de rand, dar si de catre membrii curtii imperiale. Eduard van der Null, unul dintre arhitectii operei, s-a sinucis, iar dupa doua luni, celalalt arhitect, August von Siccardsburge, a facut un atac de cord si a murit. La inaugurarea din 1869, cu opera Don Giovani, ambii arhitecti erau decedati.


Ce delicii culinare sa incerci


Leberknodelsuppe

Daca vrei sa gusti o supa traditionala si, cu siguranta, deosebita, atunci trebuie sa servesti aceasta supa de vita cu perisoare de ficat.

Gulas

Fuziunea dintre bucatariile celor doua tari, Austria si Ungaria, ne-a oferit faimosul fel de mancare, numit Gulas. Acest stufat de vita cu multe condimente si ardei rosu se serveste cu galuste sau paine.

Gustarea poate fi indulcita doar cu un desert traditional, asa ca poti incerca celebra prajitura Sachertorte, cu gem de caise si glazura de ciocolata sau Apfelstrudel. Pentru iubitorii de ciocolata, oferta variata cuprinde si prajitura Dobostorte, celebra pentru cele 7 straturi de ciocolata si glazura de caramel cu care este ornata.



Cu siguranta, o masa perfecta trebuie insotita si de o bautura de calitate, care sa completeze gustul desavarsit al bucatariei austriece. Astfel, iti recomand sa incerci faimoasele vinuri albe Gruner Veltliner si Weissburgunder, pe cele rosii, precum Zweigelt sau Blaufrankisch, sau cunoscuta bautura alcoolica pe baza de fructe numita Schnaps.


Lucruri inedite

*Fiaker este ‘taxiul' tras de cai, pe care te sfatuiesc sa-l testezi, daca vrei sa savurezi ceva din atmosfera de altadata.

*Cripta din Michaelerkirche pastreaza mumii aflate in stare foarte buna, unele avand si hainele cu care au fost ingropate.

*In Cripta Herzerlgruft din biserica Augustinerkirche se gasesc inimile imparatilor austrieci.


Clubul de fotbal Rapid Wien




În 1897, un grup de tineri topitori vienezi, uniți de dragostea lor pentru fotbal, au format primul club de fotbal al muncitorilor din Viena.

Culorile originale ale echipei erau roșu și albastru, acestea fiind în continuare folosite pentru meciurile din deplasare. La data de 8 ianuarie 1899 clubul și-a schimbat numele în actualul Sportklub Rapid Wien, urmând exemplul celor de la Rapide Berlin. În 1904, echipa și-a schimbat culorile în verde și alb. Rapid a câștigat primul titlu de campioană în sezonul 1911–1912 la o diferență de doar un punct, păstrând titlul și sezonul următor.

SK Rapid Wien a câștigat nu mai putin de 32 de titluri ale Austriei, fiind de departea cea mai importanta echipa.
De remarcat, de asemenea, este câștigarea campionatului german în 1941, în timpul conducerii naziste, cand au învins-o pe Schalke 04 cu 4-3 în finală.

Deşi este clubul cel mai prestigios, Rapid Viena n-a mai câştigat un titlu în Austria de 10 ani, iar în sezonul trecut a încheiat pe locul al treilea, după Salzburg şi Sturm Graz.

 Pe plan internaţional, Rapid Viena a jucat de două ori finala Cupei Cupelor, în 1985 şi 1986, pierzând de fiecare dată. 

Lotul echipei, din care face parte şi românul Andrei Ivan, este cotat la 30 de milioane de euro, aproape la fel ca cel al FCSB-ului.
Cel mai bine cotat jucător este mijlocaşul defensiv Dejan Lubicic. Tot trei milioane valorează şi fundaşul stânga Boli-Bolingoli Mbombo.

Antrenor este austriacul cu origini sârbeşti şi croate Goran Djuricin, 43 de ani. 

Rapid Viena a trecut în turul trei preliminar de Slovan Bratislava, câştgând cu 4-0 pe teren propriu, după ce pierduse cu 2-1 în Slovacia. 

În meciul câştigat cu 4-0, Rapid Viena a folosit următoarea formulă: Strebinger - Potzmann, Sonnleitner, Barac, Bolingoli - Ljubici, Schwab (căpitan) - Murg, Knasmullner, Berisha - Alar. Ivan a intrat în minutul 78 în locul lui Alar. 

Stadion:




Allianz Stadion este stadionul pe care isi disputa meciurile de acasa echipa Rapid Viena, si a fost construit pe locul fostului stadion Gerhard Hanappi.
În meciurile internaționale acesta poartă în continuare numele Weststadion, deoarece UEFA nu acceaptă stadioane cu contracte de sponsorizare.
 Demolarea fostei arene a început în octombrie 2014, iar construcția actualului stadion a început două luni mai târziu.

Inaugurarea stadionul a avut loc printr-un meci amical între Rapid Viena și Chelsea FC, câștigat de vienezi cu scorul de 2-0.




Urmeaza articolul despre meciul din aceasta seara.

Toate bune!