Formula 1

[F1][bsummary]

Fotbal Intern

[Fotbal Intern][bsummary]

Filme online

[Film][bsummary]

Jocuri/Games

[Jocuri][bigposts]

Seriale

[Seriale Noi][bsummary]

Turul Frantei 2019

[ciclism][bsummary]

Seriale Terminate

[Seriale terminate][twocolumns]

Mihai Teja - "Braveheart"!

📷 Sursa foto: GSP.ro

Mihai Teja a fost prezentat ca noul antrenor la FCSB in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Palatul din Aleea Alexandru, in prezenta lui Gigi Becali.

La palatul din Aleea Alexandru a sunat gongul si un nou actor paseste pe scena celei mai galonate echipe din fotbalul romanesc.
Mihai Razvan Teja, nascut la 9 septembrie 1978, in Bucuresti, este numit antrenor principal la FCSB si se afla la cel mai inalt punct al carierei de antrenor ( de pana acum).

Teja nu este genul de antrenor care sa tina capul de afis prin presa de specialitate, putine aparitii si declaratii cuminti, o prezenta discreta in presa si una destul de solida in actuala editie de campionat, la Gaz Metan Medias, acolo unde a reusit sa impuna un joc placut, sa creeze o echipa care se bate la play-off in conditii dificile, clubul din Medias fiind in insolventa,

Pentru suporterii FCSB-ului si nu numai, am decis sa aduc la suprafata putinele informatii care au aparut de-a lungul anilor despre noul antrenor principal al echipei FCSB.


Mihai Teja, in momentul in care juca la Steaua Bucuresti, Al treilea pe randul de jos, putin mai la dreapta Alin Stoica si Aliuta

Dragostea lui Teja pentru fotbal a fost in anumite perioade si motiv de durere, de tristete si dezamagire.
A jucat pana la varsta de 18 ani, la Steaua Bucuresti. A jucat pentru echipa de tineret alaturi de Alin Stoica, Catalin Munteanu, Aliuta sau Edi Iordanescu, a participat alaturi de echipa mare la cateva cantonamente la celebra cabana Forban. Totusi, fotbalul nu a fost darnic cu Mihai,

Eu nu am jucat fotbal la un nivel foarte înalt. Am jucat la Steaua, am fost de două-trei ori în cantonamente cu echipa mare, apoi am avut o problemă de sănătate şi doamna doctor Pufulete de la Centrul de Medicină Sportivă m-a oprit.
- Mi s-a descoperit sindromul WPW (Wolff-Parkinson-White) la inimă, un fel de tahicardie. La efort foarte mare inima începea să bată foarte, foarte repede şi nu mai puteam să fac faţă efortului.

O lovitura grea pentru un tanar care visa sa joace pe Ghencea, alaturi de jucatori de legenda ca: Lacatus, Galca, Dobos sau Filipescu. Vise si sperante care s-au evaporat instant. O dezamagire imensa pentru un tanar care, de la 6 ani, visa sa joace pentru Steaua, era una cu Steaua.

O lovitură foarte grea. A fost o mare dezamăgire pentru că fotbalul era tot universul meu. Îmi doream foarte mult să joc. Am decis însă că trebuie să continui în acest domeniu şi m-am înscris la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.
In anul trei de facultate a inceput sa profeseze, prima data ca asistent, apoi direct ca antrenor la grupa de copii ( 6-7 ani) a clubului Dinamo Bucuresti.
Avea doar 21 de ani.

Apoi a urmat cursurile cunoscutei scoli de antrenori din Italia, de la Coverciano:

Mi-am dorit tot timpul să progresez. Să fac mai mult. Nu am vrut să rămân pe loc. Era foarte greu să intre în antrenoratul de mare performanţă unul ca mine, care n-a avut un nume ca fotbalist. Tocmai apăruse însă moda preparatorilor fizici în România şi am decis să mă specializez pe această parte. Voiam să ştiu ce se întâmplă cu organismul jucătorilor la efort, ce modificări suportă organismul în timpul unui meci... Căutam răspunsul la mai multe întrebări. Am vorbit cu Giovani Becali şi dânsul mi-a făcut legătura cu oameni de la Coverciano. M-a ajutat foarte mult. Mi s-a explicat ce să fac, m-a recomandat şi Walter Zenga şi am mers la examen.
A muncit mai bine de un an de zile pentru a invata limba italiana, cursurile fiind tinute doar in limba italiana si a invatat meserie de la: Lippi sau Franco Ferrari printre altii.

Revenit in tara, ajunge preparator fizic la Dinamo Bucuresti, acolo unde incepe si o colaborare de durata cu Mircea Rednic. De altfel, Rednic este omul care-l indruma spre meseria de antrenor, remarcand anumite calitati la tanarul Teja.

Pasul spre Steaua Bucuresti:

Tocmai luasem titlul cu Dinamo şi mie îmi expirase contractul. Nu l-am mai prelungit din cauza unor probleme, iar la trei zile distanţă m-a sunat Hagi. Eu l-am prins la Dinamo pe Zoli Iasko, în perioada când a antrenat portarii la Dinamo. El m-a recomandat lui Gică Hagi. M-a sunat Gică şi m-a întrebat dacă aş fi de acord să-l însoţesc la Steaua. Am fost surprins, uimit, dar am acceptat imediat.
Am rămas 3 ani la Steaua. Am vrut să plec cu Gică, dar era foarte dezamăgit de ce se întâmplase. Era o atmosferă tensionată atunci. I-am spus că vreau să plec cu el, pentru că aÅŸa mi se părea normal, dar mi-a spus: “Mihai, nu te grăbi! Eu n-o să mai antrenez câteva luni ÅŸi nu vă oblig să staÅ£i ÅŸi voi acasă”. I-am promis însă că îmi voi da demisia ÅŸi-l voi însoÅ£i când îşi va găsi un angajament. Hagi n-a mai antrenat pentru mult timp ÅŸi am rămas să lucrez la Steaua. Au fost situaÅ£ii nefericite, cu mulÅ£i antrenori schimbaÅ£i, dar această experienţă mi-a fost utilă. Am lucrat cu Hagi, LăcătuÅŸ, Bergodi, Pedrazzini, Dorinel Munteanu sau Stoichiţă. De la toÅ£i am învăţat câte cea.

Teja despre:
Hobby-uri: “Tenisul de câmp, schiul, tenisul de masă, filmele. ÃŽmi place Nadal, mi-a plăcut foarte mult Agassi. Admir jucătorii creativi, nu mi-au plăcut Sampras, nici Djokovici sau Federer. Mi-a plăcut ÅŸi Chang”

Modelul de antrenor: “Mircea Rednic, Mircea Lucescu, de la noi, iar din străinătate – Klopp”

Familie: “Sunt căsătorit cu Liliana, îmi doresc copii. SoÅ£ia a făcut gimnastică ritmică, dar nu de performanţă”

Cea mai mare bucurie: “Când am antrenat prima dată în prima ligă, când am câştigat campionatul cu Dinamo ÅŸi când am participat de două ori cu Steaua în Champions League ÅŸi acum când sunt antrenor principal la “U” Cluj”

Cel mai mare regret: “Că nu am putut juca la un nivel mare deÅŸi îmi doream foarte mult”

SuperstiÅ£ii: “Sunt pentru oamenii slabi”

Sistemul de joc folosit: "Folosesc sistemele 4-2-3-1 si 4-4-2.Eu am mai spus-o, sistemele sunt pentru faza defensivă. Pentru faza ofensivă, dacă mobilitatea jucătorilor e foarte bună, atunci poţi să treci dintr-un sistem în altul fără nici o problemă. De exemplu, Barcelona nu ştii în ce sistem joacă sau Real Madrid. Cristiano Ronaldo începe în stânga, iar apoi îl vedem în dreapta, apoi atacant sau în spatele vârfului. Şi atunci ce sistem joacă? Părerea mea e că e foarte importantă mişcarea jucătorilor pe faza ofensivă, să ajungi cu un număr cât mai mare de jucători ca să poţi să dai gol".

Vreau ca echipa mea să-şi creeze acţiuni, nu vreau să iasă acţiuni doar din întâmplare, vreau să se vadă ce facem la antrenamente, vreau determinare, atitudine, spirit de sacrificiu
Un antrenor tanar, un om care a trecut peste dezamagirea de a nu putea juca fotbal la nivel inalt si care se dedica intru totul meseriei de antrenor.
Un antrenor organizat, cu pasii facuti la timp, fara sa arda etapele si fara sa se grabeasca.
Cred ca merita sustinerea noastra si imi doresc sa reuseasca.

Surse: Prosport.ro si Stiridesport.ro