Formula 1

[F1][bsummary]

Fotbal Intern

[Fotbal Intern][bsummary]

Filme online

[Film][bsummary]

Jocuri/Games

[Jocuri][bigposts]

Seriale

[Seriale Noi][bsummary]

Turul Frantei 2019

[ciclism][bsummary]

Seriale Terminate

[Seriale terminate][twocolumns]

Reverie Sez.1 Episodul 1, Apertus (recenzie)

Care e amintirea ta preferata?Cea mai frumoasã, cel mai extraordinar loc pe care ti-l amintesti...Si daca ai putea revedea acel moment oricand vei dori?


Am asteptat cu oarecare curiozitate si nerabdare debutul acestui serial, unul care se anunta foarte interesant mai ales datorita subiectului abordat. 
E greu pentru cei mai multi dintre noi sa ne imaginam lumea fara internet, fara retelele sociale, fara diverse modele de lumi virtuale.
Creat la inceput ca un instrument care sa elimine granitele, ca o modalitate de a interconecta oamenii, de a impartasi informatia, internetul a devenit fara sa stim unul dintre cei mai mari dusmani ai umanitatii.
Bine, nu am pretentia ca toata lumea sa fie de acord cu ceea ce spun, dar e suficient sa iesi intr-o seara la  plimbare sau la o teresa si sa urmaresti. 


- Stii cât timp petrec în medie tinerii, într-o zi, pe dispozitivele lor ?
- Cât?
- 9 ore, si în anumite cazuri, pana la 16 ore si chiar peste.
- Si ca rezultat, primesc toatã lumea în buzunar, nu?
  Orice informatie, orice instrument, chiar pe telefonul lor. E ceva atât de eronat?
- Este, daca nu dezvolta cel mai important instrument dintre toate. Empatia.
  Invatam empatia observand si nu mai facem asta. Uita-te si tu!
  Nimeni nu mai poarta o discutie.


Eiii, dragii mei, cam asa debuteaza primul episod al serialului Reverie, un debut care te fascineaza, te atrage si te tine lipit de ecran.

Reverie este un loc în care imposibilul devine posibil. Intri în visul proiectat de tine, te poti duce oriunde vei dori, îti poti schimba înfatisarea si chiar sa-i aduci pe cei morti inapoi printre cei vii.
Foloseste asa numita "amprenta a mediului social", pozele persoanei, filmari...postarile lor care sunt incarcate in acest program si astfel poti sa le aduci la viata in Reverie.

Problema apare cand un numar din ce in ce mai mare de utilizatorii intra din motive necunoscute in coma, periclitand astfel dezvoltarea programului, inclusiv firma producatoare, Onira-tech. 

Personajul central al serialului este Mara Kint ( Sarah Shahi - Person of Interest), un fost negociator de ostatici, bine pregatita in contra-terorism la Fbi, avand un Masterat in psihologie la Standford care, in urma unui episod extrem de tragic in familie, deci sa se retraga si devine profesor.
Charlie ( Dennis Haysbert) este fostul sef al Marei, pensionat din functia de comisar si care acum are propria firma de paza al carui singur client este: Onira-Tech, pentru care in timp a devenit omul de legatura.

Aparitia problemelor cu utilizatorii il determina pe Charlie sa-i propuna Marei o colaborare, considerand ca aceasta este singura capabila sa rezolve problema.
Mara accepta in principiu si intram pe taramul Reverie, o minune a tehnologiei, cladirea in sine fiind o inteligenta artificiala care are si un nume :Dylan.
Aflam ca sunt doua versiuni ale programului Reverie, una  care ofera o experienta single-user aflata deja pe piata( cea care creeaza problemele ) si una la care inca se lucreaza, o versiune multi-user, care o sa permita interactiunea intre doua sau mai multe persoane intr-o lume virtuala comuna.

Versiunea 2.0 este in stadiul de prototip si este modul prin care cei de la Onira-Tech spera ca Mara sa poata rezolva problema utilizatorilor aflati in coma.
Pentru inceput, Mara, este introdusa intr-un program de antrenament pentru a invata cum sa controleze realitatea virtuala si cum sa se fereasca de probleme si cum sa iasa din el cand e necesar.
De asta se ocupa Paul Hammond, sef oneirolog, cel responsabil de crearea viselor.


 Aflam ca Apertus inseamna deschide si ca acesta este cuvantul "magic" prin care utilizatorii acceseaza Reverie.
Antrenamentele sunt extrem de intense si dupa cateva probleme de adaptare, Mara reuseste sa treaca cu bine peste etapele de antrenament uimindu-i pe cei din jur. Aflam ca in Reverie, legile fizicii nu se aplica in totalitate, ca poti sa-ti inveti creierul sa dezarmeze anumiti stimuli astfel incat sa nu mai simti durerea...

Odata terminat antrenametul, Mara se decide sa inceapa munca pentru care a fost chemata si incepe primul caz.

Tony Lenton



Tony impreuna cu sotia lui a fost implicat cu ceva timp in urma intr-un accident din care doar el a reusit sa scape cu viata.
In urma cu doua saptamani Tony il roaga pe fratele sau Jay sa aiba grija de Iris, fata lui, de-a lungul weekend-ului, asta in timp ce el se pregatea sa intre in Reverie.
Luni de zile a strans tot ce se putea , filmari, fotografii, mesaje vocale, lucruri cu ajutorul carora sa creeze in Reverie reantalnirea cu Naomi, sotia lui decedata in accident.

Prima intalnire cu Tony nu e prea buna pentru Mara. Este alungata din visul lui nu inainte sa observe un indiciu care o va ajuta pana la final sa rezolve cazul.

Urmeaza o adevarata munca de investigatie, una care confirma ca Mara este persoana indicata sa ajute Onira-Tech sa rezolve problema, in care discuta cu Iris, afla detaliile cele mai importante despre Tony, apoi descopera o prietena apropiata celor doi de la care afla alte detalii.
Aflam ca Naomi a fost diagnosticata cu o boala incurabila, ca Tony era obosit de ritmul in care se desfasura viata lui si ca intr-un final apeleaza la un drog utilizat de studenti pentru a putea face fata cerintelor.

Se reintoarce in Reverie si de data asta, cu ajutorul pregatirii pe care o are si cu informatiile aflate, reuseste sa discute cu Tony.
Un dialog plin de remuscari si suferinta la care participa si Tony, si Mara.
In final Tony intelege ca ceea ce traieste acum e doar o iluzie si paraseste alaturi de Mara, Reverie, pentru a avea grija de fiica lui.




Spre final aflam ca in finantarea Reverie este implicat si departamentul  de Aparare al SUA, ceea ce face ca lucrurile sa devina si mai interesante.

Imi place la nebunie serialul. Dincolo de subiectul care este mai actual ca niciodata, dincolo de efectele speciale  si decorurile superbe, imi place ca e antrenat si  cu foarte putine momente moarte.

Il recomand cu caldura si pot sa spun ca primul episod merita nota: 9 !