Gaz Metan Medias - FCSB ( Avancronica)
Etapa a patra a Ligii 1 programeaza astazi intalnirea dintre Gaz Metan Medias si FCSB. Meciul incepe de la ora 21:00, si va fi transmis pe LookTV, Telekom Sport1 si Digisport 1.
Program infernal pentru echipa noastra in acest inceput de sezon. Abia scapati de pe aratura din Split, ros-albastrii au de disputat un meci extrem de greu si de important cu una dintre revelatiile acestui inceput de campionat. Mai mult, lotul pe care-l are la dispozitie antrenorul Nicolae Dica este departe de a fi echilibrat si bine structurat, fapt ce pune in pericol rezultatul de azi.
De neconceput imi pare ca tu, echipa ce-si propune titlul si grupele cupelor europene, sa nu ai in lot un minim de 4 fundasi centrali de valoare apropiata.
Sa lasam pentru mai tarziu aceasta discutie si sa vorbim putin despre Medias.
Mediaș, Cetatea Luminii
Al doilea oras ca marime din judetul Sibiu, Medias ( mai demult Medieș ), este pozitionat in inima Ardealului, pe valea râului Târnava Mare.
Primele mentiuni despre localitate dateaza din anul 1267 iar numele așezării este strâns legat de numele unui trib secuiesc din secolul al IX-lea.
Din anul 1900 Mediașul devine un centru important de exploatare a gazului metan. În secolul al XIX-lea, vechile centre meșteșugărești de aici s-au transformat în fabrici și s-au produs aici primul cristal și primul email românesc.
Mediasul de azi este un oras pitoresc, un oras in care vechiul si noul se imbina placut.Centrul istoric al orașului Mediaș apare ca un muzeu în aer liber. Monumentele medievale din piața castelului sunt unice în Transilvania. Orașul are o istorie de peste 7 secole, fiind unul din cele mai vechi orașe ale
Romaniei.
Peste tot în cetate întâlneşti nenumărate semne ce sălăşluiesc sub semnul soarelui, al luminii. Porţile solare sau impresionante profile ce se adăpostesc sub arcade sunt parcă menite a aduce în căminele localnicilor lumina şi căldura soarelui odată cu simbolul raţiunii şi al armoniei, al purităţii şi al iluminării. Liceul Stephan Ludwig Roth este construit după planurile Templului lui Solomon. Turnul Trompeților din Biserica Sf.Margareta este aproape la fel de înclinat ca Turnul din Pisa. Iată doar câteva din lucrurile interesante pe care le poți gasi/vizita in Medias.
Liceul teoretic Stephan Ludwig Roth este construit după planurile Templului lui Solomon
După cele scrise în Vechiul Testament sunt foarte multe similitudini între Templul lui Solomon şi arhitectura clădirii liceului Roth construit în 1604: intrări, scări, decorațiuni, interioare. Liceul are tot trei intrări asemenea templului. Clădirea dispune de o sală imensă la etaj cu două coloane, în capătul cărora, pe acoperiș, sunt amplasate două globuri, unul solar şi celălalt lunar.
Pe faţada liceului se pot distinge trei simboluri specifice oraşului: „Gemenii” (care simbolizează lumina. Gemenii au răsărit din Miazănoapte spre a aduce lumina, creând povestea trecerii de la întuneric la lumină), „Compasul si Echerul” (simbol specific francmasoneriei) si „Strugurii de Aur” (simbolul orașului)
Turnul Trompeților din Biserica Sf.Margareta este aproape la fel de înclinat ca Turnul din Pisa
Turnul Trompeților a fost ridicat la începutul secolului al XV-lea, cam odată cu biserica. Apoi, oficialităţile oraşului au decis ca turnul să fie înălţat cu încă trei niveluri, pentru a rivaliza cu turnul Sfântului Ştefan din Viena. Înălţimea actuală a turnului este de 68,5 metri şi are deviaţia de la verticală de 2,28 metri, numărându-se printre primele 10 construcţii de acest gen din lume.
Coiful acoperişului a fost încadrat de alte patru turnuleţe mai mici, atestând dreptul oraşului de a pronunţa şi executa pedeapsa capitală. Adică în Mediaş, dacă erai găsit vinovat, puteai primi prin sentinţă judecătorească pedeapsa cu moartea. Din păcate, oraşul a folosit acest drept, între altele, cu ocazia arderii pe rug a unor „vrăjitoare” în secolul al XVII-lea, ultima atestare de acest fel fiind datată în 1752.
Denumirea de Turnul Trompeţilor vine de la faptul că, în vremea veche, în turn era mereu de veghe un trâmbiţaş, care scruta permanent zările dând de veste când duşmanii se apropiau de porţile cetăţii. Se spune că alarmele false ale trâmbiţaşilor care erau de serviciu erau pedepsite cu aruncarea acestora de pe ziduri.
Biserica fortificată Sfânta Margareta este cunoscută și pentru faptul că aici a fost închis domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș, în anul 1476, în urma unui conflict cu regele Ungariei, Matei Corvin. Tot aici principele transilvănean Ștefan Báthory a fost ales în funcția de rege al Poloniei.
Biserica deține un ansamblu valoros de picturi murale gotice. Una din cele mai valoroase piese din biserică este altarul gotic poliptic de la sfârşitul secolului al XV-lea, pictat sub influenţa şcolii vieneze de pictură. Există 4 astfel de altare poliptice în Transilvania: la Biertan – cel mai mare, la Sebes – cel mai valoros, la Prejmer – cel mai vechi, acesta din Medias fiind considerat cel mai frumos.
Rețea de tuneluri sub cetate
Se pare că sub cetate a existat o rețea de tuneluri subterane. Una din intrările în această rețea de tuneluri se regăsește în pivința Casei Rosenauer din piața centrală. Casa Rosenauer, a fost construită după anul 1621 la sudul zidului exterior al castelului, în Stilul Renaşterii Transilvane. Casa Rosenauer nu este deschisă vizitelor publicului fiind acum sediul firmei Dafora Turism. Noi am avut noroc fiind invitați de gazdele noastre să vizităm atât superbele interioare ale casei cât și pivnița care duce către fosta rețea de tuneluri.
Legenda strugurilor de aur, emblema cetății
În vechime, oamenii prețuiau licoarea oferită cu generozitate de strugurii aurii. Cavalerii Cetății au cerut breslei aurarilor șlefuirea a trei generoși struguri de aur pe care i-au păstrat cu strășnicie în adâncurile burgului. Legenda spune că mulți temerari s-au încumetat să caute prețioasa comoară. Unii au rătăcit în căutări deșarte, alții au găsit răspunsul cultivând struguri adevărați care le-au generat bogăție, faimă și bunăstare.
Emblema orașului, care conține un ciorchine de strugure și o mână de om, amintește și astăzi despre această legendă. Mâna ce străjuiește alături de struguri este menită a apăra aceste tezaur peste timp. Alții consideră că arată direcția pe un traseu inițiatic misterios sau poate chiar către locul unde sunt ascunși strugurii de aur. Cert este că strugurii au rămas simbolul Mediașului regăsindu-se și astăzi pe multe case din cetate.
Strugurii de aur din Mediaș sunt menționați și în paginile romanului „Dracula”. Scriitorul irlandez Bram Stoker menționează că, la nunta contelui valah, vinul a fost „cel auriu de Mediaș”.
Mediașul și împrejurimile lui au fost și sunt și azi cunoscute datorită faimei vinurilor vechi de Târnave, zona fiind supranumită în vechime „Țara Vinului” sau „Weinland”, așa cum apare în harta umanistului Johannes Honterus (sec. XVI).
Clubul de fotbal, Gaz Metan Medias, a fost fondat in anul 1945.
Meciurile de acasa se joaca pe stadionul : Gaz Metan ( Medias) care are o capacitate de 8.500 de locuri.
Antrenorul echipei este Mihai Teja.
Gaz Metan și FCSB se vor duela pentru a 24 oară într-un meci de Liga 1. Până în prezent, FCSB conduce categoric cu 15-3 la victorii, alte 5 meciuri încheindu-se la egalitate. 10 meciuri s-au jucat între cele două la Mediaș. FCSB s-a impus de 5 ori, Gazul o singură dată, iar 4 meciuri s-au încheiat nedecis.
Gazul și FCSB vin după două prestații de-a dreptul încântătoare în runda anterioară a Ligii 1. Echipa lui Nicolae Dică a arătat, după foarte-foarte-foarte mult timp, că știe să joace spectaculos, în acord cu numele din lot, dar mai ales cu sumele plătite pe ele. Roș-albaștrii au trecut cu 4-0 de Poli Iași, echipa care i-a împiedicat să câștige titlul în sezonul trecut. Între timp, FCSB a evoluat și în Europa, acolo unde a remizat, scor 0-0, cu Hajduk Split, în manșa I a turului 3 preliminar UEL.
Nicolae Dica inaintea meciului de la Medias:
Și mai spectaculos a fost meciul Gazului lui Mihai Teja. Dintr-o echipă din fundul clasamentului din play-out, Gaz Metan pare revigorată de infuzia de tinerețe de pe banca tehnică, dar mai ales de infuzia de portughezi din lot. Cu un Carlos Fortes în formă de zile mari, Mediașul a trecut de Dinamo, una dintre cele mai solide echipe din acest start de sezon, cu scorul de 3-2. Pe lângă forța ofensivă, Gaz Metan a arătat o forță incredibilă de revenire. De la 1-2 în minutul 47, Mediașul a făcut 3-2 în minutele 56 și 58.
Iata ce declara antrenorul Teja inainte de meciul cu FCSB:
Atitudine, agresivitate și determinare, asta vrea Mihai Teja de la jucătorii săi în partida de duminică seara cu Steaua. Tehnicianul Gazului Metan spune că echipa sa va încerca să câștige, să dea tot ce are mai bun în fața uneia dintre cele mai bune echipe din România, care are un lot valoros.
Din pacate, amatorismul de care da dovada conducerea FCSB-ului, poate afecta o partida ce, pe hartie, se anunta una extrem de interesanta.
Faptul ca Dica o sa apeleze la mai multe improvizatii pe diferite posturi, nu poate decat sa afecteze calitatea echipei,modul ei de a se exprima in teren si intr-un final, spectacolul fotbalistic.
Revin mai pe seara cu echipe de start si alte noutati.
O duminica placuta!
Sursa folosita pentru a realiza acest articol : AICI