Formula 1

[F1][bsummary]

Fotbal Intern

[Fotbal Intern][bsummary]

Filme online

[Film][bsummary]

Jocuri/Games

[Jocuri][bigposts]

Seriale

[Seriale Noi][bsummary]

Turul Frantei 2019

[ciclism][bsummary]

Seriale Terminate

[Seriale terminate][twocolumns]

Hajduk Split - FCSB (dincolo de fotbal)



Delegatia FCSB-ului a pornit la drum spre Croatia, acolo unde echipa noastra disputa joi, 9.08.2018, prima mansa a duelului cu Hajduk Split, din turul al treilea al Uefa Europa League.


Split este cel mai mare si mai reprezentativ oras din Dalmatia, si cel de-al doilea oras din Croatia.
Un oras viu, care da impresia ca apartine sie insusi, un oras nevrotic, incantator, nesupus si cu toate
astea, primitor.

Protejat de un brâu alb de munţi, Split se află în centrul peninsulei omonime, în faţa unui golf amplu. Te apropii tot mai mult şi, ca în orice oraş-port, toate străzile te vor conduce spre malul apei. Aici faleza pavată cu travertin de un alb strălucitor e străjuită de 2-3 şiruri de palmieri cu coroane ample. Sunt curmali ajunşi în pragul senectuţii şi numai buchetele albe dintre frunzele cele mai de sus aduc în preajmă un vag aer de tinereţe.
Apele de culoarea safirului ale Marii Adriatice scalda neincetat plajele minunate ale locului si par ca o oglinda in care acest oras, isi reflecta identitatea, istoria...nebunia.






Palatul lui Diocleţian e în Split centrul tuturor lucrurilor, iar silueta turnului octogonal a devenit emblema întregului oraş.
Constructia frumosului palat a inceput in 295 si zece ani mai tarziu totul era gata, iar imparatul isi va petrece aici ultimii ani ai vietii, pana in 313. Palatul, una dintre cele mai frumoase creatii arhitecturale romane ale perioadei, va fi ulterior una dintre resedintele preferate ale oficialilor romani si este in acest moment, cea mai bine pastrata cladire romana din lume.Catedrala, racla, subsolul, cripta şi clopotniţa sunt adevarate opere de arta ale arhitectilor, cioplitorilor, pictorilor sau sculptorilor, oferind vizitatorilor momente unice si de neuitat.

De altfel, palatul lui Diocleţian si centru vechi (istoric) al orasului sunt inscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Dupa ce ai vizitat Palatul, te retragi instinctiv pe Riva.
Riva este una dintre cele mai aglomerate esplanade ale Croaţiei, dimineaţa, la prânz sau în pauzele dintre plimbări, oamenii stau la o cafea, turistii se adăpostesc instinctiv sub palmieri bucurandu-se de briaza marii si admirand peisajul.

Esplanada  Riva

Coloratele steaguri croate flutură de-a lungul Rivei. 

Esplanada Riva, noaptea

Ruinele Salona, cunoscute astăzi ca Solin, reprezintă un alt punct de atracţie al Splitului. Fosta colonie romană a fost pustiită când avarii şi slavii i-au forţat pe cetăţeni să se refugieze în Palatul lui Diocleţian, pe coastă. Nu demult, croaţii jucau fotbal şi îşi fugăreau câinii printre ruine. 


Ruinele Salona

Astăzi, greutatea istoriei antice îi apasă şi pe localnici. La Salona s-au găsit piese valoroase, care acum se află la Muzeul Arheologic din Split. 


Bacvice

Plaja principală, Bacvice, se află la cinci minute de oraş. Înconjurat de cafenele, baruri şi restaurante, Bacvice este locul unde localnicii şi vizitatorii mănâncă supe uşoare de stridii şi paste cu fructe de mare. 

Orasul vechi, Split

Ascuns in marginea de jos a Orasului Vechi pe care zidurile de cărămidă roşie îl apărau cândva de ,,munteanul”, de ,,vlahul” mereu ameninţător, se gaseste Portul pescaresc din Split.

La intrarea dinspre Brela, te intampina stema clubului Hajduk Split pictata pe un zid.


Rivalitatea dintre Zagreb si Split merge dincolo de aspectele economice, financiare si atinge si sportul. Intr-un top al celor mai mari rivalitati din fotbalul european, Dinamo Zagreb-Hajduk Split ocupa lejer un loc in primele 10 ale Europei alaturi de Liverpool- Man. United, Real-Barca, Steaua Rosie Belgrad-Partizan Belgrad, Panathinaikos - Olympiakos, Ac Milan-Inter Milan sau Fener-Galatasaray.

Echipa de fotbal Hajduk Split este bucatica rupta din spiritul acestui oras.



Conform Wikipedia, HNK Hajduk Split a luat nastere pe 13 Februarie 1911.

Clubul a fost fondat în faimosul pub ceh vechi de secole U Fleků din Praga (atunci parte a Imperiului Austro-Ungar) de un grup de studenți din Split: Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić și Vjekoslav Ivanišević. După ce au văzut meciul de fotbal dintre AC Sparta și SK Slavia au mers la U Fleků și au decis că este cazul ca orașul lor natal să aibă un club de fotbal.



Suporterii lui Hajduk erau în mare parte naționaliști croați. Acesta este motivul pentru care clubul are specific numele de „Hrvatski nogometni klub” (Club de fotbal croat) și are stema Croației încorporată în logo. Hajduk a cunoscut pentru prima oară gloria la sfârșitul anilor douăzeci, când a câștigat două campionate ale Iugoslaviei, distrugând dominația cluburilor din Belgrad și Zagreb. Pentru a protesta împotriva ocupației italiene din timpul celui de-al doilea război mondial, clubul nu a mai participat la nicio competiție fotbalistică, cu toate că au fost invitați să joace în prima ligă italiană, această ofertă includea construirea unui stadion nou de către autoritățile italiene gratis, care ar fi fost donat clubului.

Meciurile de pe tern prorpiu se joaca pe stadionul Poljud care are o capacitate de 35 de mii de locuri.

Poljudska ljepotica

(Frumusețea Poljiudului)

Stadionul a fost construit si dat in folosinta in anul 1979 si se afla in proprietatea orasului Split.



Hajduk Split, e recunoscută pe plan european și prin fanii săi. E al doilea club din Croația, ca importanță, după Dinamo Zagreb, însă suporterii săi formează cea mai veche facțiune de ultrași din Europa și una dintre cele mai dure. Torcida Split a fost înființată în 1950 de un grup de marinari pasionați, iar de tunci suporterii au ieșit în evidență prin violențe și incidente majore.

Din această cauză, echipa chiar a fost exclusă de trei ori din cupele europene. Nu au scăpat de agresiunea ultrașilor nici propriii jucători. În urmă cu câteva luni, Memolla, Futacs, Hamza, Savvas și Said au fost agresați, iar Futacs chiar a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Filmul incidentelor provocate de Torcida Split:
  • în 1961, la 11 ani după înființare, ultrașii din Torcida Split au atacat un arbitru pe teren, după ce acesta anulase un gol
  • în 1974, suporterii le-au transmis oficialilor din armată, prezenți la un meci, să iasă de pe teren și i-a forțat să o facă în cele din urmă
  • în 1984, Hajduk a primit interdicție trei ani în cupele europene după un ritual straniu. Mai exact, suporterii au sacrificat un cocoș pe teren înaintea unui meci cu Tottenham
  • în 1988, după ce își ispășiseră suspendarea, a urmat o altă suspendare. Fanii au distrus tot ce au întâlnit în cale în orașul Marseille, după un meci din cupele europene
  • în 1990, jucătorii lui Hajduk au scăpat ca prin minune de la bătaie, după ce membrii din Torcida Split au intrat pe gazon la un meci cu Partizan Belgrad
  • în 2000 rivalitatea cu Dinamo Zagreb și-a consumat unul dintre cele mai violente momente în finala Cupei
  • în 2001, un an mai târziu, ultrașii d-au bătăt din nou cu rivalii de la Dinamo Zagreb și de această dată tot într-o finală de Cupă
  • în 2017, într-un meci cu Everton din Europa League, fanii croați s-au bătut cu oamenii de ordine de pe stadionul britanicilor
  • în acest an, cinci jucători de la Hajduk, Memolla, Futacs, Hamza, Savvas și Said, au fost bătuți de fani din cauza rezultatelor proaste. Cel mai grav a fost atacantul Futacs, care a primit îngrijiri medicale
  • Torcida Split are “ramuri” și în alte țări, fiind în relații “înfrățite” cu omologii de la Benfica
Ultrașii de la Torcida Split sunt localizați în peluza nord a stadionului “Poljud”, de 35.000 de locuri, care devine un adevărat vulcan în timpul meciurilor importante.



Torcida Split a devenit și subiect de film. O platformă media din Marea Britanie a realizat un fel de documentar scurt, în care povestește o “istorie a rezistenței și a rebeliunii”.
Torcida Split a avut însă și un rol pozitiv de-a lungul timpului. Episodul din octombrie 2012 a rămas cunoscut, când ultrașii au salvat clubul de la faliment, când, după protestele repetate, aceștia au reușit să convingă primarul să semneze pentru un credit. În caz contrar, echipa intra în faliment.
Despre echipa de fotbal, intalnirile directe ale lui Hajduk Split cu echipele din Romania, lotul de jucatori si alte informatii, o sa vorbim maine in Avancronica meciului: Hajduk Split - FCSB.

Toate bune!

Era sa uit....Game of Thrones, celebrul serial pe care multi dintre noi il urmarim cu mare atentie si drag, a vizitat aceste locuri in timpul filmarilor.


Iata ce informatii am gasit cu privire la acest subiect:


Ori de câte ori acţiunea se petrece în capitala celor 7 Ținuturi din Westeros, King’s Landing, vedem de fapt vechile ziduri şi grădini ale uimitorului Dubrovnik. Dacă în film cetatea croată a reprezentat Debarcaderul Regelui, în trecutDubrovnik chiar a fost capitală maritimă, niciodată cucerită, iar zidurile şi alte elemente istorice se integrează perfect în universul Game of Thrones. De pildă, Fortul Lovrijenac a servit pentru a ilustra Turnul Roşu (din al doilea sezon), portul a fost decorul pentru bătălia navală Blackwater, iar în Turnul Minčeta și-a recuperat Daenerys dragonul.




Şi dacă tot vorbim despre dragoni, casa celor aflaţi în slujba reginei Khaleesi este, în realitate, magnificul Palat al lui Dioclețian din oraşul Split. Tot aici se află strada Papalić, unde sclavii din ficţiune au pornit rebeliunea. În apropiere se află Žrnovnica, unde s-a filmat marea luptă din al patrulea sezon şi locul unde servitoarea de încredere a Missandei făcea baie (moara Antoničin). La 15 km de Split, Cetatea Klis, fost bastion de apărare al Dalmaţiei construit în secolul al III-lea, a servit drept decor pentru vizita reginei Khaleesi. Iar la 20 km de Dubrovnik se găseşte parcul dendrologic din Trsteno, folosit pentru a înfăţişa grădina de vară.