Formula 1

[F1][bsummary]

Fotbal Intern

[Fotbal Intern][bsummary]

Filme online

[Film][bsummary]

Jocuri/Games

[Jocuri][bigposts]

Seriale

[Seriale Noi][bsummary]

Turul Frantei 2019

[ciclism][bsummary]

Seriale Terminate

[Seriale terminate][twocolumns]

Formula 1: Marele Premiu al Australiei 2020

Formula 1 Marele Premiu al Australiei 2020, Australia GP 2020, F1

Formula 1: Marele Premiu al Australiei 2020|SportFilmCoffee
Un nou sezonu Formula 1 debutează în acest weekend, cu Marele Premiu al Australiei, la Melbourne, prima din cele 22 curse din calendar, un nou record al competiţiei care deocamdată nu se confruntă cu piedici prea mari din cauza epidemiei de coronavirus.

Istoria Marelui Premiu al Australiei

Neoficial, prima data cand s-a disputat un mare premiu in Australia a fost in anul 1927.


INAUGURAL CHAMPION: Geoff Meredith and his Bugatti Type 30, winner of the first Australian Grand Prix in Goulburn on January 15, 1927. A celebration of achievement will be at the Showground on Sunday.

 INAUGURAL CHAMPION: Geoff Meredith and his Bugatti Type 30, winner of the first Australian Grand Prix in Goulburn on January 15, 1927. 
Cursa s-a desfasurat pe data de 15 ianuarie 1927 si a fost castigata de Geoff Meredith. 

Oficial, primul mare premiu este considerat cel din anul urmator castigat de Arthur Whaitem, conducand o Austin 7 modificata. 


Arthur Waite in his Austin leads the first Australian Grand Prix (known as 100 Miles Road Race) on Victoria’s Phillip Island course on March 31, 1928.
Arthur Waite in his Austin leads the first Australian Grand Prix (known as 100 Miles Road Race) on Victoria’s Phillip Island course on March 31, 1928.

Aceasta cursa a avut loc pe circuitul de pe Philip Island. Cursele au avut loc pana in anul 1939 la inceputul celui de al doilea razboi mondial. In anii 1938 si 1939 cursa a avut loc pe circuitele Mount Panorama (1938) si Lobhetal (1939).

Primul mare premiu dupa razboi a avut loc in anul 1947 pe circuitul Mount Panorama, incepand sistemul de rotatie a cicuitelor, promovat de Federatia australiana. Alte circuite unde s-a disputat marele premiu au fost Point Cook, Leyburn, Nuriootpa si Narrogin, apoi in 1952 s-a revenit pe Mount Panorama. Drumul spre F1 a fost deschis de Doug Whiteford care a castigat cursa cu o masina de F1 Talbot Lago importata.

Prima data cand cursa are loc pe actualul circuit, Albert Park, este in 1956, cursa castigata de Sterling Moss cu Maserati, acest circuit va mai fi folosit abia dupa 40 de ani, in 1996.

Marele premiu al Australiei a facut parte din Campionatul Tasmaniei pentru soferi incepand cu 1962, competitie dominata de BRM. Piloti de F1 care au participat la competie au fost Jim Clark, John Sortes, Granham Hill, Jackie Stewart, Pedro Rodriguez printre altii.



 Istoria Marelui Premiu al Australiei


GP Australiei a inceput sa faca parte din campionatul mondial de F1 abia in 1985, cursa avand loc pe circuitul Adelaide, fiind ultima cursa din calendar. Primul care a obtinut pollul a fost brazilianul Ayrton Senna la volanul unui Lotus -Renault, cursa fiind castigata de filandezul Keke Rosberg cu un Williams-Honda. A fost ultima cursa a lui Niki Lauda in F1.

In 1986 aici s-a dat batalia pentru titlul pilotilor intre Nigel Mansell si Nelson Piquet, ambii pilotand pentru Williams si Alian Prost care pilota pentru Mclaren. Desi Mansell avea nevoie de o clasare pe trei, din cauza unei probleme tehnice, abandoneaza tiltlul fiind castigat de Alain Prost.




In 1995 a avut loc ultimul mare premiu pe circuitul de la Adelaide, iar in timpul calificarilor Mika Hakkinen era cat pe ce sa isi piarda viata atunci cand Mclarenul sau a avut o problema cu un pneu, pierzand controlul monopostului si intrand in plin in zidul de protectie. Dupa acest incident s-a format o mare prietenie intre Ron Dennis, seful Mclaren de atunci si Mika. Cursa a fost castigata de Damon Hill, care concura pentru Williams.

In 1996 are loc prima cursa pe actualul circuit, dar dorinta de a muta cursa la Melbourne a fost exprimata inca din 1993, mai ales datorita politicului. Prima cursa a adus multa polemica in jurul marelui premiu, datorita protestelor oraganizatiei ,,Salvati Albert Park", care acuza faptul ca parcul era folosit in scopuri private. Chiar si asa, evenimentul a fost un succes fiind de aceasta data prima cursa din calendarul F1. Cursa a fost catigata de Damon Hill cu Williams, oferind un adevarat spectacol alaturi de Villeneuve.


Cei mai de succes piloti pe circuitul australian.


Cu mai mult de 30 de ani in F1 exista un singur stapan al circuitului australian, acesta fiind cel supranumit ,,Kaiser- ul", si anume Michael Schumacher. 


Michael-Schumacher-Australian-GP-2004
Michael-Schumacher, Australian GP 2004

El a castigat cursele din 2000, 2001, 2002 si 2004 cu Ferrari, locul 2 in 1992 cu Beneton si 1997 cu Ferarri. Singurul care este la egalitate cu Schumi din lunga lista de curse din anii pre Formula 1 este australianul Lex Davison care a castigat in 1954, 1957, 1958 si 1961, doua dintre curse fiind castigate cu un Ferrari. Cu trei victori ii avem pe Alain Prost, Jenson Botton si Sebastian Vettel, Vettel fiind unicul care poate sa il egaleze pe Schumi chiar in cursa de duminica.


Curse cu final neasteptat 


In 2007, atunci cand cei trei de pe podium debutau pentru echipele lor si anume Kimi pentru Ferrari, care a castigat cursa, locul 2 Fernando Alonso cu Mcalren si locul 3, debutantul in F1, Lewis Hamilton cu Mcalaren, acest lucru se mai intampla doar in 1928 .

Cursa din 2014 castigata de Rosberg cu Mercedes putea sa aduca primul podium pentru un pilot australian, dar Ricci a fost descalificat dupa ce cucerise locul 2, acesta revenindu-i lui Kevin Magnussen, primul si singurul sau podium din F1, chiar in cursa de debut cu Mclaren , locul 3 fiind cucerit de celalalt pilot Mclaren, Button.



 Piloti australieni 

De lungul istoriei au fost mai multi piloti australieni care au participat la GP Australiei, primul find Alain Jons 1985, nici unul nu a reusit sa urce pe podium, Webber si Ricciardo reusind doar sa termine pe locul 4, ambii cu Redbull. Singurul australian prezent la cursa de duminica este Daniel Ricciardo, pilotand pentru Renault.


 Cursa din 2020

Formula 1 ar putea deveni unul dintre puținele sporturi care nu sunt afectate de epidemia de coronavirus, cel puțin în privința evenimentelor programate în luna martie.

"Evident, oamenii vorbesc despre situația angajaților Ferrari, dar au fost consultați cu atenție la plecare. Nu există nicio dovadă cu privire la transmiterea coronavirus în Victoria, aşa că nu sunt îngrijorat să merg la adunări în masă sau să mă plimb pe străzile din Victoria. Nu cred că există un risc pentru Marele Premiu", afirmă Brendan Murphy, reprezentant medical al guvernului australian.

Pandemia anuntata oficial de catre OSM poate insa sa stavileasca optimismul organizatorilor si cursa sa fie anulata.Pana la noi informatii va prezentam un clip cu circuitul din Australia:



Aceasta va avea loc duminica, ora 7:10, ora Romaniei, si va fi transmisa de programele TelekomSport si Digisport. Calificarile sunt programate pentru ziua de sambata, ora 8:00.

Sa speram ca vom avea parte de o cursa interesanta duminica, cu multe surprize .